Collega’s aan het woord: Interview met Patrick Dorland

Aan de Croeselaan in Utrecht ontwikkelt het Rijksvastgoedbedrijf in opdracht van de belastingdienst en het Directoraat-generaal Overheidsorganisatie (DGOO) een modern rijkskantoor: de Knoopkazerne. Naar verwachting wordt het gebouw eind 2017 opgeleverd en in 2018 in gebruik genomen. Vanuit Bluetech Engineering werkt Patrick Dorland voor Strukton aan het project. We spraken hem over zijn ervaringen.

Patrick vertelt: “Ik ben als BIM-modelleur onderdeel van het bouwteam van R Creators, een consortium van Strukton, Facilicom en Ballast Nedam, dat verantwoordelijk is voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud van de kazerne. We leveren in feite twee gebouwen op; het fysieke gebouw en het digitale gebouw, dat parallel loopt in het BIM-programma. Je bent daarbij gebonden aan bepaalde regels, wat elke dag weer voor uitdagingen zorgt. Erg leuk om hier verantwoordelijk voor te zijn. Op dit moment zetten we de puntjes op de i, ik blijf in ieder geval tot eind april werkzaam op het project. Ik ben vorig jaar in juni begonnen, dus dan heb ik bijna een jaar aan dit bijzondere gebouw gewerkt.”

Hiervoor werkte Patrick op het RIVM-project, met collega Joeri Doggenaar, en is inmiddels een oudgediende bij Bluetech Engineering; op 1 mei werkt hij drie jaar voor de technisch detacheerders uit Leusden. Na het afronden van zijn MBO4-opleiding werkte hij onder andere als loodgieter, in de installatietechniek, als werkvoorbereider en voor verschillende werkgevers, toen hij besloot op zoek te gaan naar een detacheringsbureau. Hij koos bewust voor Bluetech Engineering: “Ik merkte dat de grote bedrijven niet veel eigen mensen meer in dienst namen en steeds vaker professionals begonnen in te lenen. Het leek me heel gaaf om bij veel verschillende werkgevers te werken, en zo veel nieuwe dingen te leren. Ik kwam in gesprek met Charlotte van Bluetech Engineering en dat klikte meteen. We spraken over mijn rol, de uitdagingen en mijn persoonlijke doelen. Al snel werd duidelijk dat ik met de BIM-cursus zou beginnen. En nu ben ik binnen het BIM-team een van de mensen die er het langst werken. Erg leuk om met dit team te groeien en ervaringen te delen. De maandelijkse thema-avonden met sprekers dragen hier zeker aan bij.”

Bluetech Engineering stimuleert het volgen van cursussen, trainingen en opleidingen, en dus kijkt Patrick enthousiast vooruit: “Er zijn volop mogelijkheden om door te groeien en te werken aan je (persoonlijke) vaardigheden. De volgende stap is BIM-coördinator worden. Met zo’n twee tot drie jaar ervaring is dat een logisch vervolg op wat ik de afgelopen jaren heb geleerd. Doordat ik veel met Revit heb gewerkt en leerde omgaan met verschillende materialen en beschik over de benodigde kennis van techniek, verwacht ik dat de coördinerende rol mij goed past.”

En wat gaat Patrick doen als de Knoopkazerne is opgeleverd? “Op dit moment is nog niet bekend wat mijn volgende opdracht wordt, maar dat vind ik juist wel leuk. Altijd spannend om verrast te worden met een nieuw uitdagend project. Ik wacht het rustig af!”

Dank voor het delen van je verhaal, Patrick! Lees meer verhalen over projecten op onze blog.