HET PROFIEL VAN EEN (ELEKTRO) ENGINEER

Het projectteam

De engineer in de installatietechniek maakt in veel gevallen onderdeel uit van een projectteam.
Samen met collega’s: werkvoorbereider, projectleider, tekenaar, monteur, uitvoerder en/of leidinggevend monteur, wordt samengewerkt om een klus tot een goed resultaat te brengen. Stuk voor stuk leveren alle betrokkenen hun aandeel aan de klus, maar wat valt er nu eigenlijk te vertellen over de (elektro) engineer?

Achtergrond van de engineer

De doorsnee engineer wilde in zijn* jeugd, zoals veel andere jongens van die leeftijd, graag astronaut, piloot, brandweerman of  profvoetballer worden. Dat die dromen in de meeste gevallen niet uit komen is een feit, maar engineer is dan wel weer een heel ander beroep. Hoe komt iemand met zo een jongensdroom uiteindelijk in de installatietechniek terecht? Zelf wilde ik bijvoorbeeld ICT-er worden, maar in mijn oriëntatieperiode werd al snel duidelijk dat je daarvoor tenminste havo of atheneum gestudeerd diende te hebben. En wat dan te doen? De wereld van de bouw en installatietechniek was me onbekend en de bouwwereld (incl. installatietechniek) keek ik argwanend tegenaan. Uiteindelijk toch de stap gezet om de installatietechniek in te gaan met als doel, zo hield ik mezelf groot, zo snel mogelijk de bouw weer uit te gaan om ergens als manager / leidinggevende het mezelf makkelijk te gaan maken.

* De meeste engineers in de installatietechniek zijn mannen. Zelf ben ik nog geen vrouwelijke engineer in de installatietechniek tegen gekomen. Op zich is dit beste opmerkelijk, omdat het profiel van de engineer prima door vrouwen zou kunnen worden ingevuld. Ik ben zelfs van mening dat zij daar beter op hun plaats zijn dan hun mannelijke soortgenoot. Helaas is het zo dat de paar vrouwen die in de installatietechniek werkzaam zijn een ondersteunende functie hebben, of als manager aan de slag gaan. Had ik dit eerder geweten had ik waarschijnlijk een ander beroep gekozen.

Functieprofiel van een elektro-engineer

In praktisch de meeste gevallen hebben engineers een passie voor techniek. Maar lees je de functie-eisen in openstaande vacatures dan kom je er achter dat van een engineer al snel het onmogelijke wordt verwacht. De engineer moet kunnen ontwerpen, berekenen en in voorkomende gevallen kunnen tekenen. Niets onmogelijks nog. Hij mag zijn passie voor techniek elke dag gebruiken om wensen van de opdrachtgever uit te werken en te vertalen naar een voor uitvoering geschikt ontwerp. Licht- en vermogensberekeningen schrikken de engineer niet af. Maar wat wordt er nog meer verwacht van de engineer? De engineer genereert oplossingen voor technische vraagstukken. Nu wordt het al moeilijker. Zelf kom ik er steeds vaker achter dat ik juist vraagtekens heb bij schijnbare oplossingen. De kunst is tenslotte om de technische vraagstukken te creëren. De oplossing komt dan vanzelf. Maar die functie eigenschap vind je eigenlijk in geen enkele vacature terug. Van een engineer wordt vaak nog meer verwacht, zoals het ook in andere beroepsgroepen geld. (denk aan de politieman die meer uren achter zijn bureau moet doorbrengen en de onderwijzer waarvan verwacht wordt dat die veel bezig moet zijn met administratief werk en het begeleiden van leerlingen om die met maatschappelijke problemen om te leren gaan en daardoor steeds minder aan het onderwijzend vak toekomt). De engineer moet ervoor zorgen dat het ontwerp binnen het beoogde budget blijft. Daarnaast moet hetzelfde ontwerp aan richtlijnen, NEN-normen, programma’s van eisen en bestekstukken voldoen.  Tussendoor wordt van hem verwacht dat hij de informatiestroom die op hem af komt filtert en documenteert. Hij beheert en distribueert tekeningen en CAD bestanden en geeft functioneel leiding aan andere engineers en/of tekenaars.

Daarnaast wordt van de engineer verwacht dat hij planningen maakt, deze bewaakt en aan de hand hiervan het project bijstuurt. Hij beoordeeld het werk en stelt offertes voor meer- en minderwerk op. Om over zijn eigenschappen nog maar niet te spreken. Want de engineer moet natuurlijk een teamplayer zijn, communicatief sterk, een innovatief wonder, klantgericht, bovengemiddeld flexibel inzetbaar, zelfstandig en een hoog verantwoordelijkheidsgevoel hebben.

Studiekeuze

Als ik nu nog moest kiezen en met de kennis van nu (ook zo een leuke zinspeling) me weer moest oriënteren op de arbeidsmarkt, zou ik het als ik de functieprofielen moet geloven niet meer weten denk ik. Mijn droom om ICT-er te worden met een havo / atheneum opleiding lijkt toch echt eenvoudiger te realiseren dan de functie-eisen die aan een doorsnee engineer gesteld worden. Intussen heb ik al meer opleidingen en cursussen gevolgd dan ik ooit voor mogelijk heb gehouden. Toch heb ik geen spijt. Opmerkelijk is dat de praktijk in veel gevallen werkbaarder is dan in de functieprofielen wordt geschetst. Als je de eisen voor een engineer moet geloven kan die kanjer toch op zijn gemak het hele project in zijn eentje runnen. Hoewel dat, ook voor mij, natuurlijk een eenvoudige opgave zou zijn, ben ik erg blij met al die collega’s: werkvoorbereider, projectleider, tekenaar, monteur, uitvoerder en/of leidinggevend monteur waarmee we als team de klus tot een goed resultaat kunnen brengen.