WAT IS BIM ?

De afkorting BIM staat voor Building Information Model. Dit is een 3D model waarin alle informatie staat die betrekking heeft op het gebouw. Het doel van een BIM model is dan ook om alle informatie te bundelen op één locatie. In plaats dat een gebouw met een revisiepakket opgeleverd wordt zou een gebouw bijvoorbeeld met een BIM model opgeleverd kunnen worden die tijdens het bestaan van het gebouw de technische dienst voorziet van onderhoudsintervallen, technische tekeningen en productinformatie. Ook zou het van toepassing kunnen zijn om tijdens een bouwproces alle informatie te bundelen en iedereen die hierbij betrokken is te voorzien van de laatste gegevens.

Waarom BIM

Als de bouwsector wordt vergeleken met andere industrieën zijn de faalkosten enorm. Volgens de USP Marketing Consultancy ging dat in 2005 over 10% van de bouwomzet, dat is in Nederland ongever € 6 miljard. Bij andere industrieën is dit ongeveer 1%. Dit zijn cijfers om van te schrikken. De USP wijst als één van de belangrijkste oorzaken aan dat er veel partijen betrokken zijn bij een complex proces die niet goed kunnen of willen samenwerken.

Er kan dus een veel beter rendement worden behaald als er op een andere manier gecommuniceerd en samengewerkt wordt. Dit vraagt alleen om een totaal andere werkmethodiek. Om grote verliezen aan te pakken kom je niet weg met alleen een andere manier van tekenen,  een andere manier van leiding geven of engineeren.  Om één van de  belangrijkste oorzaken aan te pakken zou er beter samengewerkt moeten worden. Dit kan via een BIM werkmethodiek, een ICT oplossing die het mogelijk maakt razendsnel te engineeren met de juiste gegevens, overal en wanneer u maar wilt.

BIM is niet iets nieuws. In de jaren ‘70 kwam Charles M. Eastman met een concept om voor alle informatie die benodigd is om een project uit te voeren één model te gebruiken. Dit zou er voor zorgen dat iedereen kan beschikken over de meest actuele informatie en dat de informatie voor iedereen altijd beschikbaar zou zijn. Dit was natuurlijk toen slechts toekomstmuziek. De techniek was nog lang niet zo ver, maar een aantal softwarebedrijven gingen aan de slag met dit concept. Inmiddels bieden diverse softwareleveranciers BIM software aan, zoals Tekla, Revit en Archicad.

Voor een opdrachtgever is dit niet alleen een enorme kans tijdens het bouwproces, maar ook daarna. Informatie over onderhoudsintervallen, revisiebescheiden, zelfs de interval van wanneer de ramen gewassen moeten worden kan uit het BIM model worden gehaald. Gedurende de levensloop van het gebouw kan een BIM model een leidraad zijn in het beheer en onderhoud. Dit is dus niet alleen een nieuwe manier van engineering en samenwerken, er kan dus aan de opdrachtgever een nieuw product worden aangeboden: een functioneel BIM model.