Bram Scholten: BIM-Engineer

Projecten & ervaringen van Bluetechers

Een uitdagend project voor een van de belangrijkste vliegvelden van Europa.

Opdrachtgever

Opdrachtgever Schiphol Airport bouwt een nieuwe terminal van 100.000 m2 die elk jaar zo’n 14 miljoen reizigers kan verwelkomen. De terminal komt ten zuiden van Schiphol Plaza en wordt volledig geïntegreerd in de bestaande luchthaven. De terminal zal ervoor zorgen dat het reizen vanaf Schiphol net een stukje comfortabeler wordt wanneer de drukte blijft toenemen.

Functionaliteit en duurzaamheid

Functionaliteit heeft prioriteit. Elke dag zullen tienduizenden reizigers hun weg moeten vinden door de terminal van of naar hun vliegtuig. Hierbij staat de beleving van de reiziger centraal: overvloedig daglicht, een grote ruimtelijkheid (één grote ruimte, zonder kolommen of obstakels) en een heldere indeling maken oriënteren eenvoudiger en hebben een kalmerend effect op de reiziger. Hij of zij hoeft zich niet af te vragen waar hij moet zijn en wat hij moet doen, dat wijst zichzelf. Zo is de incheck opgetild naar mezzanine-niveau, waar ook de security-controle zich bevindt. Beneden ben je dus gewoon bezoeker van de luchthaven, boven ben je reiziger.

Een groot aantal maatregelen maakt de terminal duurzaam. Zo is de overweldigende toetreding van daglicht niet alleen goed voor de beleving, maar is er ook bijna geen energie meer nodig voor de verlichting. Twee groene patio’s dragen bij aan schone lucht en regenwater wordt hergebruikt. De energie die de zonnecellen opwekken wordt niet eerst omgezet van gelijkstroom naar wisselstroom, maar komt terecht in een smart grid. Daar kunnen zowel Schiphol als bezoekers direct gebruik van maken, bijvoorbeeld om hun smartphones op te laden. De isolatie is uitmuntend en er wordt weloverwogen geventileerd.

Onze mensen

Bij de bouw van de nieuwe terminal zijn er verschillende partijen en mensen betrokken. Collega Bram Scholten is een van hen en vervult hier zijn rol als BIM-engineer. “Ik houd me bij dit grote project met name bezig met het ontwerpen van elektrotechnische installaties en draag hierbij zorg uit dat het ontwerp vertaald wordt naar een 3D-model”, vertelt Bram. Bram werkt niet alleen aan het project en wordt vergezeld door twee Bluetech collega’s; Ilona ten Hoorn en Gerald Vos. Naast zijn functie als BIM Engineer specialiseert Bram zich binnen Bluetech Engineering op het gebied van BIM coaching. Een mooie aanvulling op zijn huidige werkzaamheden, gezien hij hiermee nieuwe inzichten kan creëren.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit project, de specifieke werkzaamheden of wil je ook samen met Bluetech Engineering op zoek naar een uitdaging als deze? Neem dan gerust contact met ons op, we beantwoorden graag al je vragen!

Jouw droombaan nog niet gevonden?

Zoek op bijvoorbeeld de gewenste functietitel, opleiding of sector.
Of neem contact met ons op.