PI2 Zaandam

Projecten & ervaringen van Bluetechers

De meesten van ons zullen er gelukkig nooit terecht komen, maar zonder kunnen we in Nederland echt niet: de penitentiaire inrichting. Deze inrichtingen huisvesten grote aantallen gedetineerden en zorgen er zo voor dat de veiligheid van de burgers in Nederland gewaarborgd blijft. En dat stukje veiligheid is ontzettend belangrijk! Vandaar dat de overheid ervoor blijft zorgen dat er in Nederland voldoende plekken zijn om de gedetineerden op te vangen.

Zo ook in Zaanstad. Hier werd eind 2014 met de bouw van een nieuwe penitentiaire inrichting begonnen, nadat staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie hier toestemming voor gaf. De nieuwe penitentiaire inrichting PI2 zou de verouderde capaciteit in de regio Amsterdam/Haarlem moeten gaan vervangen. Het project werd uitbesteed aan Consortium PI2, dat bestond uit Ballast Nedam, EGM Architecten, Smits van Burgst Beveiliging BV, Fokkema & Partners, Mecanoo Architecten, Eurest Services BV, Allen and Overy, PWC en Meijers. Het unieke van deze bouw is dat het grotendeels gebouwd is in de fabriek en als modulen (cellen) samen gebouwd tot een huis van bewaring inclusief een groots opgezet binnen- en buitensportaccommodatie.

De penitentiaire inrichting Zaanstad werd gebouwd op het oostelijke gedeelte van bedrijventerrein Hoogtij in Westzaan. Het zou plaats bieden aan zo’n 1500 gedetineerden, bekleed een oppervlak van 30.000 m² en is zowel een huis van bewaring als een gevangenis.
Het huis van bewaring beschikt over een compleet mini ziekenhuis en alle zaken die hier bij horen.

Uniek is dat dit project bijna selfsupporting is in hun eigen energie voorziening met WKA, zonnecollectoren met zelfs een capaciteit die groot genoeg is om de omliggende woningen ook te voorzien van energie.

Op 6 september 2016 werd de penitentiaire inrichting, beter bekend als het Justitieel Complex Zaanstad (JCZ) officieel geopend door koning Willem-Alexander. Het JCZ is vanaf nu dan ook de grootste én modernste huis van bewaring van Nederland.

Onze mensen
Ook Bluetech-collega John Hissink werkte mee aan dit grootse project in Zaanstad. Hij werkte voor Imtech als Senior Werkvoorbereider en inkoper voor dit project. Daarnaast coördineerde hij ook de materiaalvoorziening en distributie over het terrein. “Het leuke aan mijn werk is dat het heel divers is”, vertelt hij. “Ik heb te maken met veel verschillende partijen, waar ik intensief mee samenwerk. Het stroomlijnen van alle inkomende goederen is een taak die nooit verveelt. Ik ben de rechterhand van de projectmanager en samen sturen we verschillende mensen en afdelingen aan, gezien de omvang en grote van het project hebben we zelfs een Bluetech Engineering werkvoorbereider mogen verwelkomen. Daarnaast blijft het spannend om miljoenenproject te werken, waarbij de belangen erg groot zijn.”
Inmiddels is het project in Zaanstad al geruime tijd afgerond en is John nog steeds werkzaam binnen Bluetech Engineering!

Meer weten?
Wil je meer weten over dit project, de specifieke werkzaamheden of wil je ook samen met Bluetech Engineering op zoek naar een uitdaging als deze? Neem dan gerust contact met ons op, we beantwoorden graag al je vragen!

Jouw droombaan nog niet gevonden?

Zoek op bijvoorbeeld de gewenste functietitel, opleiding of sector.
Of neem contact met ons op.