Martina Koetsier – BIM Coördinator bij BIM Creators

Projecten & ervaringen van Bluetechers

“In het begin moest ik me nog wel eens bewijzen. De mannen laten zien dat ik ook ‘mijn mannetje’ kan staan. Ik ben blij dat ik dit kan laten zien bij nieuwe bedrijven en zo ambassadeur kan zijn.”

Martina (29 jaar) werkt als BIM Coördinator met werktuigbouwkundige achtergrond bij BIM Creators. Op dit moment werkt ze aan een BIM project voor elektra en werktuigbouwkunde voor een groot distributiecentrum. Martina is verantwoordelijk voor het leveren van een kwalitatief hoogwaardig model, waarbij ze zich houden aan de BIM aspecten. Naast haar werkzaamheden als BIM Coördinator geeft ze nog training in de BIM Creators Academy en begeleid ze BIM transities.

Martina is opgegroeid in Oostenrijk in een omgeving met veel mannen. Daar is haar interesse in de techniek ontstaan. Op haar 14e begon ze dus ook gelijk met een technische opleiding in de richting van bouw- en milieutechniek. Op haar 21e heeft ze de studie “Renewable Energytechnologies” afgerond. “Ik heb altijd al interesse gehad in vernieuwende energietechnologie en bouwkunde. De bouw én het produceren van iets wat zichtbaar is. Wat aardig impact in ons dagelijks leven maakt.”

Van Werkvoorbereider naar BIM Coördinator

In Nederland is ze via een detacheringsbureau gestart bij een installateur in de stadsverwarming als werkvoorbereider en tekenaar. “Dit vond ik erg interessant en leerzaam. In de werkplaats kon ik letterlijk zien wat ik op tekening bedacht had. Ik merkte dat ik mezelf verder wilde ontwikkelen in het 3D ontwerpen en toen is BIM Creators op mijn pad gekomen. Daar ben ik november 2019 gestart als BIM Engineer.” Sindsdien heeft Martina zich ontwikkelt tot BIM Coördinator. “Ik vind het waardevol om onderdeel van dit team te zijn. Het is een dynamische, open en energieke club collega’s. Die zichzelf én de markt willen verbeteren. Er is vrijheid om jezelf te ontwikkelen en er is altijd de hulp van collega’s als werkzaamheden even niet lukken.”

Mijn mannetje staan in de technische branche

“Waarom er meer vrouwen in de techniek nodig zijn? Ik merk dat het een positief effect heeft op de sfeer wanneer een bedrijf uit een gemengd team bestaat. Van nature hebben vrouwen en mannen andere kwaliteiten en invloeden. Wanneer je deze krachten bundelt, kan dit een bedrijf naar een hoger niveau tillen.” Daarbij voegt Martina toe: “Verhalen en artikelen moeten meer laten zien dat de techniek leuk is. Het imago ‘het is alleen maar vies werk buiten’ kunnen we daarmee wegnemen.”

“In het begin moest ik me nog wel eens bewijzen. De mannen laten zien dat ik ook ‘mijn mannetje’ kan staan. Ik ben blij dat ik dit kan laten zien bij nieuwe bedrijven en zo ambassadeur kan zijn. Zodat vrouwen en bedrijven kunnen zien hoe tof het is om meer vrouwen in hun team te hebben.”

Martina Koetsier, BIM Coördinator bij BIM Creators

Het werk in de techniek is elke dag anders

“Alles in ons leven heeft in principe met techniek te maken. Daarom vind ik de techniek in basis al erg leuk.” Martina geeft een voorbeeld over installaties. “Ondanks dat je altijd dezelfde soort installaties moeten leveren, het werk is altijd anders. Dit komt door een nieuw gebouw, nieuwe regels en de technische ontwikkelingen die er constant zijn.”

Ontwikkelen als BIM Coördinator én training geven

Martina heeft al een groei doorgemaakt van BIM Engineer naar BIM Coördinator. Nu heeft ze ambitie om zich nog op andere vlakken te ontwikkelen. Zo wil ze zichzelf ontwikkelen als trainer voor de BIM Creators Academy en op een hoger niveau training geven. Verder wil ze zich verder ontwikkelen op het gebied van BIM transities voor verandermanagement. Waardoor ze bedrijven beter kan helpen om in de BIM wereld te stappen. Als laatste benoemt ze nog de technische ontwikkeling. Martina wil zich verder ontwikkelen in de software en techniek. Zodat ze haar projectwerk als BIM Coördinator nog beter kan uitvoeren.

Jouw droombaan nog niet gevonden?

Zoek op bijvoorbeeld de gewenste functietitel, opleiding of sector.
Of neem contact met ons op.